Wednesday, February 25, 2009

SI PSIKO YG APE2 NTAH

alkisah...
sedang bergumbira yada yada
spt biase la rutin harianku
tibe2 terjumpe sorg mamat

si serabai yg psiko
katenye dh lame nk knal aku
tp aku mcm sombunk n asyik wat tataw

akhirnye stlh kasihan mlihat dirinya
cam cicak ttelan kapur kasut
dan juga krane ksungguhannya tu
aku pun layan la

taw ape die ckp bule dh knal aku?
telahannya bahawa aku
1:: kreatif2
2:: ala2 bunga
3:: sastera/jiwang
4:: kuat touching/merajuk
5:: manja
6:: nak perhatian yg lbeyh dr org tsayang

katenye,aku ni ganas
tp hatiku lembut
shi-ottt je

katenye lg,aku x syg paru2
sbb tu suke mandi tgh mlm
cisss

ape pun aku sronok borak ngn beliaw
ala sengal2 ayam
walopon beliaw kdg2 blurr...
mcm aku la...HIKSS

Monday, February 23, 2009

KENAPA AKU SUKA BERBELOG

SEBAB 1
Nak kembalikan my typing skill.
Dulu aku bleyh menaip laju tak tengok keyboard ok.



SEBAB 2
Nak kongsi ape yg aku lihat,dengar dan rasa dengan ramai org.
Sharing is loving ok.



SEBAB 3
Menaip adalah satu senaman tangan tahu.
Tangan aku cramp bila aku asyik melukis dan conteng sana sini ok.



SEBAB 4
Alasan yang baik untuk aku snap gambar banyak2.
Aku x suka masuk kamera ok.



SEBAB 5
Bagus untuk memori aku sebab aku kena hafal password dan ID banyak2.
Selain dari ID My Space,Friendster,YM,Photobucket,Youtube dan lain2.
Aku dan internet x boleh dipisahkan ok.




SEKIAN

Friday, February 20, 2009

WARNANYA BIRU, TEBAL TAK TEBAL MANA

Haishhh
Tiba2 aku teringat fail lukisanku yang tertinggal di UiTM
Ohh…jiwaku kosong tanpanya
Fail tu ibarat luahan jiwaku
Warna warna di dalamnya adalah warna warni kehidupanku

(ada unsur2 jiwang kat sini...aku tak tahu kenapa...maafkan aku)

Setiap kali aku siapkan satu lukisan
Aku masukkan dalam fail tu
Ibarat kata sorang kawanku
Fail ni adalah galeri lukisanku
Ohh,tapi bagi aku fail tu diari aku
Sebab dengan melukis lah cara aku meluahkn perasaan aku
Dah macam nyawa aku lah kiranya

(unsur nostalgik pula)

Bila aku rasa sedih,sepi…
Aku akan belek fail tu
Melihat warna di dalamnya
Buatkan hatiku berbunga riang
Senyuman kembali terukir
Seolah2 ada satu unsur magis
Yang memulihkan semangatku untuk teruskan berjalan, dan berjalan

(masih lagi ada unsur jiwang...DEMIT!)

Aku harap fail tu masih ada
Siapa2 yang terjumpa
Pulangkanlah… aku nak fail tu balik
PUH-LEEZE
Lukisan yang aku baru siapkan ni xde tempat nak letak
PUH-LEEZE (once again)

(unsur merayu)


sekian
*ENTRI YANG MEMPUYAI TIGA UNSUR*

Thursday, February 19, 2009

SETAN NAKAL :: THE NEW EDIT



Nampak perubahan x dgn pic asal yg aku wat?
Ni adlh keje Che Amat yg tlampau rajin tmbh tanduk n stud bangle kat tangan character tu
Selain tu Amat jugak ade tmbh effect kaler kat outfit character
Nampak lagi garang ala2 metal la kunun2
Seswai la ngn name Setan Nakal tu

Yg ni aku x suggestkan kat beginner
Takut2 korg fenin2 lalat…HEHE
Pape pun…congrats to Amat
U r really my sifoo..rajen btol ah khaw! LALALA

Monday, February 16, 2009

SETAN NAKAL :: THE TUTORIAL




WEEE
This is a juz a small gift to Adzrul Adzreen Adzhar
For being nice to me
Nahhh, I mean for alweiz remoting my lappy…LOL

Ok, now lemme teach u the steps


STEP 1


This is the original pics (sorry, I forgot the author)
Tp aku juz amik character kartun tu je
Yelah…xkan nk copy sume kan?
Use magnetic lasso tool to pick only the character

STEP 2
Create a new workspace
Don’t forget to set all these:
1:: Paper size (width & height )
2:: Resolution
3:: Color mode
4:: Background contents (for this project I use black background)



STEP 3


Type banyak2 cam aku wat ni
Ikut suke korg la type pantun ke sajak ke ape
Bagi penuh workspace tu (tengok brape bnyk layer aku pakai..HAHA)
Tp kalo korg bijak…juz duplicate je layer tu…HAHA lagi skali


Dah siap, save as >>> setan nakal text >>> JPEG


STEP 4
Create another workspace
Setting masih lagi sama
Pastu type SETAN NAKAL besar2
(sbb setan yg ni mmg nakal, so kena besar...HUAHAHA)



STEP 5


Insert image “ setan nakal text “ yg korg type bnyk2 td
Mesti korg tengok text setan nakal yg besar tu hilang kan?
Jgn risaw…
Use magic eraser tool utk hilangkan background hitam tu


STEP 6


Drag the character into the workspace
Owh, not to mention…image asal character td tu seeloknya korg ubah gak resolution
kasi sama dgn workspace korg…ok? HUHU


STEP 7
I always save my project in to two format type
JPEG & PSD
JPEG >>> korg leyh la pakai nk wat background/wallpaper
PSD >>> ni penting, sbb nanti kalo korg nk edit balik bukak file ni

Ok,it’s done!
Semoga bgumbira!!!

THINK ABOUT THIS

-I love me!
-I hate me!
-I love you!
-You hate yourself!
-You love me!
-I hate you!

Which is better?

Sunday, February 15, 2009

SAYE NAK LELAKI YANG CMNI....




1:: kaye raye mcm Donald Trump tp bukan die,
sebab die botak

2:: kuat dan gagah mcm Superman tp bukan die,
sebab die pakai spender kat luar

3:: hensem dan kacak mcm Brad Pitt tp bukan die,
sebab die gatal

4:: penuh dgn kasih syg mcm Cadbury tp bukan die,
sebab bleyh gewhmocks o0o

5:: bijak dan genius mcm Bill Gates tp bukan die,
sebab die nerdy

6:: pandai main piano mcm Maksim tp bukan die,
sebab die tu mat saleh

last skali…ni penting

7:: kuat iman…mcm sape ek?
x kesah la…asalkn die bleyh membentuk saye


HIHI

Saturday, February 14, 2009

ALASAN KUKUH KENAPA KITA TAK PERLU SAMBUT VALENTINE

video

Haha..starting entri dengan HAPPY TREE FRIENDS
Yaa...kartun yang ganas tapi mengujakan adrenalin.

Walaupun pelbagai sms dan e-mail aku terima tentang alasan kenapa kita tak perlu sambut valentine...aku masih tak puas hati dengan hujah2 yang diberikan.

Berikut adalah tips untuk yang menyambut valentine.Yang tak sambut, dok diam2.

TIPS KEPADA AWEK :

Kalau bersin sila tutup mulut dan jangan terlalu kuat.

Gunakan gam untuk seal sampul surat bukannya air liur.

Kalau mahu nampak cantik,menarik,tertarik sila giggles.

TIPS KEPADA PAKWE:

Jangan sekali2 hadiahkan bunga kepada awek kalau anda tak mahu dijangkiti selsema.

TIPS KEPADA CUPID:

Pastikan kamu belajar memanah sebelum panah manusia2 yang memerlukan,

jika tidak kamu akan disabitkan dengan kesalahan membunuh dengan niat.

Hukumannya mati mandatori.

Friday, February 13, 2009

ENAFNAG

Ok enaf wit nagging
Now I dun wanna talk anymore
Lemme show you some of my works of artsy..HUH

Nilahh hasilnye bile aku jadi mcm ayam berak kapur
Setelah x on9 selama seminggu..HAHA
Aku bosan gilak!Ajak Dodik keluar pergi stationary shop...
Beli kertas A4 1 rim,beli marker pen 3 kaler...
Pastu aku cari acrylic xde pulak...CISS
Kalo x buleyh aku kaler pinggan yg ade corak2 siput tu
Ni yang wat aku mnyampah duduk kat Dungun ni
Susah nk dapat barang2...terbantut kerja2 seni aku (seni lahh sgt)
Aku nak beli pensil kaler pn xde...mmg durjana ni...CISS lagi skali
Dan hasilnya...lihatla! TADAA! Ohh,ohh,dah mcm magician seyh...
Hahah! kechiwa ke?
Sbb x chantek sgt eyh?
Lantak la,aku lukis bukan mintak pujian pun...
Aku cume nk mengelakkan bontot aku berkematu je duduk diam2 x buat pape

Tuesday, February 10, 2009

TRIBUTE TO BOLA

BOLA's dead and I feel so sad
the dog bite him...damn dog!!!
Itu anjing mmg patut dipanggil anjing...huwaa

Xtually rabbit tu...ohh arwah rabbit la skrg...
Sakit. Kaki blakang beliaw sblh kiri tu cam injured
So die xleyh nk lompat cam arnab2 laen
Xtaw kenapa leyh jadi camtu
Tp sejak die sakit tu, we're getting more n more closer

Yelah,mane taknye...
Aku yang mula2 balut kaki beliaw mase dikhabarkan adikku kaki beliaw patah
So tiap2 malam aku mesti jenguk beliaw
Untuk pastikan beliaw x haus
Sebabnye,air x boleh taruk dalam kotak beliaw,nanti beliaw tumpahkan
Dah sakit2 pun nk mengganas lagi ini arnab...haippss
Ye,saye taw..anda nk cakap perangai arnab same mcm tuannye...AHAHA

Ok dah terlajak jauh...sambung pasal cmne kronologinye kematian BOLA
Mase tu aku xtaw ade anjing liar dr hutan mane ntah dah mceroboh masuk rumah aku
Ni mesti gara2 aku tak letak signboard depan rumah cmni>>> NO TRESPASSERS
Aku kat dapur...when suddenly Atin dgn suara tsekat2 (mesti die tgh sedih tu..huhu )dtg bgtaw cmni

Jap...dialognye:

ATIN : Kak Ya, Bola mati
AKU : Atin ko ni btol2 la!
ATIN : Sungguh! (die mesti ingat aku nk marah die...sbb aku ingat die tipu)
AKU : Mati nape plak?
ATIN : Anjing geget (sebutannye gigit ok)
AKU : Anjing mane plak ni? (masih cube mengawal emosi marah kerana rasa ditipu lagi)
ATIN : Xtaw lahh
AKU : Ok,jom kite g tgok (malas nk layan kot2 btol ade unsur pnipuan)

So,aku ngan rase curious gi la tgok...ecece,cam siot je

Skali btol daaa....huwaaa
Aku xbleyh nk gambarkn cmne prasaan aku time tuh, bile tgok Bola dah tak bernyawa, dh lembik
Dan anjing tu? Mestila dah lari
Cam penjenayah yg wat muke x bsalah laa
Kalo aku dpt siapla ko!!!

So skrg,aku sedang berkabung la
Ni adalah rabbit ke-2 yang aku terasa pemergiannya after Abu's death
Abu..ohhh...rabbit malang tu

Tuesday, February 3, 2009

NGOMONG SAMA TANGAN

This is for people that keep asking me why these and those
We will now upgrade your brain
Please wait

Searching…
Searching…
Still searching...


Oops sorry!

NO BRAIN FOUND




p/s :Lain kali,bila bangun pagi jgn tinggal otak merata2
Baik atas katil mahupun dlm toilet
OK?