Tuesday, December 23, 2008

SHHH!

Consider the benefits of lowering your voice.
Being too loud can sometimes "kill" yourself.

Too long?
Still don't get it?

OK,here the short one.

SHUT THE FUCK UP,
GO HOME n KILL YOURSELF!

Friday, November 28, 2008

HADAPI DENGAN SENYUMAN

Malam tadi aku tak dapat tidur.
Aku baring…dan termenung…dan berguling ke kiri ke kanan.
Aku terkenangkan masa lampau yang perit, pedih dan menyakitkan.
Aku menangis sampai akhirnya aku sedar bantal aku dah basah.
Bedebah!
Aku mahu padamkan kenangan silam yang sial itu.
Tapi ternyata Tuhan telah menetapkan itu tak mungkin.
Bukan aku menidakkan Qada’ dan Qadarnya.
Cuma aku ternyata2, kenapa harus ada kenangan yang mendukacitakan itu?
Realiti itu pahit, tapi ia hakikat.


Ahh! Aku mahu jadi orang yang optimis.
Aku cuba rekonstruksi minda aku.
Pasti ada yang tersirat di sebalik semua yang terjadi.
Manusia tidak diciptakan untuk menempuh hari2 malang selamanya.
Ya, aku harus senyum dan senyum dan sayangkan diriku.
Aku optimistik!



SEKIAN
Sayap-sayap patah.
Tapi kita masih boleh terbang kalau kita mahu.


BERJIRAN DENGAN BOYFREN?

Kalaulah aku tinggal berjiran dengan boyfriend aku…
Mesti aku akan menyampah tengok muka dia hari2 kan?
Dan akhirnya kami akan putus.

Monday, November 10, 2008

SMS ANTARA BALAK DAN AWEKNYA

BALAK :
Hi syg!dh mkn? i miss u sgt2. bile kite nk kuar dating lg? i miss kt u laa. u tgh watpe skrg? xpe la, i tk nk kaco u. i luv u syg. oh, btw, i nk balik kampung nanti. u doakan i slmt sampai ek.mlm nti i call u.kite super saver.leyy gayut lame2. okay? i luv u syg. miss u tau. bye2.

AWEK : ok


SEKIAN

p/s : entri ini dipetik dari inbox awek yang malas melayan sms balaknya yang asyik bertanya soalan sama dan bercakap perkara membosankan

Wednesday, November 5, 2008

KAMING! KAMING!

Kaming eyh...not kambing...
Welcome to my blog~~

Nothing xtually...juz lame x post
I am a self taught (if there really is such a thing)
I do sketches,drawing,art craft n some sewing
ohh..not to 4get some graphic n tees design
but juz for my own use..hihi

I look forward to hearing from you
and thank you again for dropping by

Thursday, October 16, 2008

NASIB BADAN

I'm in a stressful state.
Dalam Melayunya, aku dlm kondisi tertekan…


And when I’m being stress, abis semua diet aku. Melantak tak hengat donia! Seperti raksasa Gorgon yang rakus. Hari ni je aku dh makan 2 bungkus rojak buah, 1 pinggan nasi dan lauk, 1 burger. Mak datuk perut kapal selam!!!

I'm starting to get restless sleep at night (again) and according to Tikah and Farah, I started to pusing-pusing in my sleep (yet again). Sebab aku panasss lahh… For this, I blame the hot weather. Kipas sudah dipasang pada kelajuan maksimum ye tuan puan. Tak bulehh nk putaq lagi dah naa…Rasa mcm nak duduk dalam peti ais ohhh!

Dan lagi sekali mereka mengomel pasal sikapku yang suka mandi tgh2 mlm. Ya ampun,kalaw tak mandi aku takkan bisa lelap lahh kawan2…wuwu~~ Anyway, ini adalah tanda-tanda otak dan jiwa serta badanku yang tak tenteram. Penat sgt kot…Nasib badannnI've always constantly reminded myself to be thankful. Eventhough ada certain days aku rasa macam loser gila, (bukan macam,tp mmg kdg2 aku sedikit loser) aku selalu akan comfort myself, ada orang lagi loser dari aku. Har har har. Haram jadahhh

Huiii…mane pulak aku blajar cakap ini macam? Sungguh tak sopan

Wednesday, October 15, 2008

WEIRDO NO 4

SUKE WAT BUNYI PELIK2

ape bunyi pelik tu? ayam,kuda,dan beberapa spesies bntg lg
aku pn xtaw knape… tp kalo aku bosan sgt n xde benda nk wat, automatically bunyi2an tu kuar…HAHA…and this can be done spontan,not upon request ok?

aku ingat lagi, time kitorg kat Teluk Batik… dh siap mandi,nk masuk kete…kitorg tibe2 nmpk kuda…Tikah dah bising2,eh kuda lahh (yahh…cam x pnah nmpk kuda kan?)
so,aku geram…spontanenously aku kuarkn bunyi tu…tkezut dorg! HAHAHA
pecah sudah rahsia aku..WEE…sebaek xde org sgt time tu…kalo x malu mak

seingat aku la…aku start bunyi2 ni time aku PMR kot
maybe due to stress or a way to manage the stress…LOL

Saturday, October 11, 2008

AKU SUKA MAKAN NASIK KERABU

Yaaa..nasik kerabu...
Anda tahu apa itu?
Nasi yang mengandungi paling banyak ulam2an di dalamnya
Aku lupa bila saat pertama aku dikenalkan dengan menu ni
Tapi aku x pernah berhenti ataw jemu memakannya (telan air liur)

Aku ingat lagi nasik kerabu kat UiTM
Hari Selasa tiap2 minggu wajib!
Farah dan Fatin geng bantai nasik kerabu ho yeah!
Tiap kali order mesti ckp camni...
"makcik budu lbeyh,sambal lbeyh,ulam lbeyh"
Akhirnya Tikah ckp ape...
"Ha,ko bayar pn lbeyh ok"
Ahh...sadap lu,yg bayar aku bukan kaw
Kaw tu tukang tumpang sekaki je
Minah ni jarang ye nak beli sendiri
Melainkan aku sound.."eyh,ko ni asyik nk cekaw aku punye je kan?"
Time tu baru laa dia kuarkan duit dia dan order kat makcik tu

Sebanyak mana budu,sambal dan ulam yang aku mintak pun
Hakikatnya aku xkan habis dengan sekali makan
Mesti ada second round
Sebab nasik tu sebungkus punya la banyak
untuk orang yang bukan berperut kapal selam macam aku ni


p/s : Aku suka makan nasik kerabu...sebab aku orang Melayu

Monday, September 29, 2008

'E' bukan 'ENOUGH' dan 'F' bukan 'FINISH'

Minggu lalu, roomate aku semua balik kampung.Tinggallah aku kat bilik sorang2. Bila aku berseorangan, aku tak suka lepak di bilik je jadi aku buat keputusan untuk berjalan2 di Ipoh. Tanpa teman? Ya, tanpa teman... Sebab kadang2 aku suka jadi lone ranger.

Aku harus memandu ke Ipoh sendirian.


Ambil kunci kereta dari Mat Yoe - SUDAH
Isi minyak kereta - SUDAH

Topup henset RM10 - SUDAH
Beli Gardenia Coklat dan Soy Rich - SUDAH


Setelah bersedia, aku mulakan perjalanan. Hari pun tampak cerah ketika itu. Hari yang baik untuk berjalan, aku fikir. Dan kalaw tersesat (baca terlupa jalan) pun masih tiada masalah. Macam yang korang taw,dan buat yang tak taw... Aku memang tak ingat jalan (banyak lagi benda aku nak ingat ok). Alangkah bagusnya kalau kancil ni ada GPS....Haihhh


Pada awal perjalanan, semuanya berjalan lancar. Aku menyanyi-nyanyi dengan penuh perasaan sambil memandu seperti biasa. Siap pejam-pejam mata dan menggoyang-goyangkan badan ke kiri ke kanan sambil stereng tidak dilepaskan.
*starting yang smootn and steady bukan?*



Aku dah sampai Ipoh!
Tapi eark...!!!Aku lupa which road I should to take kalaw nak ke JJ?
Bukan ke sebelum ni aku pergi Ipoh akan ada kawan yang temankan?


"Tak mengapa", aku fikir untuk yakinkan diri, "signboard kan ada...takkan sesat punya,asalkan tak hujan.'

Sejurus selepas keyakinan aku terbina, hujan turun. Tapi rintik2.
Ohh...aku sudah mula benci dengan keadaan ini.
Tapi aku masih lagi bertenang. Cuba mencari Initial JJ yang besar dan tinggi tu.



20 minit.

Aku sedar aku betul2 sesat kali ni bila aku dah tiga kali melepasi kawasan istana.
Demit!

Aku cuba call kawan aku. Dia sarankan aku masuk highway dan belok kiri.
Pergh! Terus aku nampak JJ!
Sangat celaka (aku menyumpah2 dalam hati)...kenapa lahh aku tak tanya dia awal2?


Aku masuk JJ...
Aku beli magazine, aku beli T-Shirt, dan singgah Watson beli apa yang patut. Aku tak beli kasut macam yang aku selalu buat bila keluar shopping. Mood aku spoil gara2 sesat lama tadi dan tak ada member. Turun bawah aku beli buah2 dan keropok. Destinasi terakhir aku Famous Amos dan McD.

Aku bergerak ke parking area. Masih lagi hujan...tapi aku nak balik. Ahh, pedulikan sebab pukul tujuh aku harus naik bas pulang ke kampung.

Memandu. Aku pandang jam di dashboard. Ada 1 jam nak sampai UiTM. Sempat lagi. Sampai di area Papan/Pusing (aku lupa)...ada accident. Jalan jammed dan aku tersangkut di situ 5 minit. Ah,kacauuuu! Aku pulak nak terkencing. Aku singgah Petronas. Siap kencing, aku berlari2 masuk kereta balik. Aku perasan sorang brader tu tengok je aku lari2 padahal kereta dekat je kot dengan toilet tu. Ahh,pedulikan dia jugak!

Aku tengok masa dah tinggal 25 minit. Duhh,sempat ke ni? Aku tak mahu speed dah. Gara2 accident tadi buat aku insaf sekejap. Aku tak boleh laju2 dalam cuaca hujan dan jalan licin macam ni....Dari kelajuan asal 120km/j, aku hanya mampu memandu selaju (seperlahan) 50km/j. Aku semakin risau kot2 aku tak sempat nak naik bas.

Jam 6.30 petang.

Aku dah melepasi UTP. Yahh,ini bermakna aku sempat kejar bas. Perlahan2 bibirku mengukir senyum.

Sikitttt lagi nak sampai traffic light Taman Maju kereta aku semakin perlahan(aku tekankan sikit tu sebab lagi 10 tapak je anggarannya kalau korang jalan kaki). Aku tekan minyak. Meter tak naik jugak. Aku check gear...tak gear tiga, bukan free gear. Aku pandang meter minyak. E? Sah, minyak habis! Eh, tapi bukan ke aku dah isi RM20 tadi? Sudahh! Bas kat belakang dah hon2. Celaka! Kau undurlah sikit...pastu tukar lorong. Gara2 panik, aku langsung lupa dan tak jumpa mana letaknya hazard lamp.

Aku call Mat Yoe. tapi si pemalas tu cakap kejap lagi dia sampai. Aku hilang punca. Apa aku nak buat ni? Kalau aku tolak kereta, siapa yang nak kawal stereng? Tak ada siapa2 pulak kat tepi tu yang aku nak mintak tolong? Drebar lain??? Huh, pergi mampus.

Tiba2...tok, tok, tok (cermin keretaku diketuk)
Aku bukak tingkap.

LELAKI 1 : Apehal ni dik?
AKU : Tak tahu la bang...kereta tak nak hidup la. Minyak habis ke?
LELAKI 1 : Apsal tak hidupkan lampu?
AKU : Emm...arr...lampu hazard mane ek? Tak jumpa la bang.
LELAKI : Ni apa dik? (dia hidupkan lampu).
AKU : ...senyum je....(malu gilak!)
LELAKI 1 : Dah, adik control stereng, kitorang tolak.

Alkisah, mamat2 tu tolak la kereta aku ke tepi. Aku bagi duit suruh belikan minyak.

LELAKI 1 : Adik dari mana nak ke mana ni?
AKU : Dari UiTM, pergi Ipoh, pastu nak balik UiTM la ni.
LELAKI 1 : Wow! Bawak kete sorang2 pergi Ipoh? Macam mana minyak boleh habis? Isi berapa tadi?
AKU : Isi RM20...ntah la selalu cukup je (aku jawab macam tu sebab aku sendiri tak pasti macam mana minyak boleh habis)
LELAKI 1 : ...terdiam...
AKU : ...diam jugak... (tiba2 baru aku teringat...kan tadi aku sesat,so patutnya aku refill la minyak!)

Tiba2 LELAKI 2 datang

LELAKI 2 : Adik tau tak minyak naik harga sekarang? Mana cukup dik 20 ringgit.
AKU : Tu laaa...lupa lahh (senyum, buat muka tak bersalah)
LELAKI 2 : Adik ni nape kuar sorang2? Tak takut ke?
AKU : Tak...bosan la. So, kuarla jalan2.
LELAKI 2 : Hmm...nasib baik ada abang2 ni boleh tolong.
AKU : Thanx. Korang ni dari UTP kan? Aku nampak LELAKI 1 pakai baju UTP
LELAKI 2 : A'ah.
LELAKI 1 : Tak.

Gulp...dua2 pandang sesama sendiri. Aku makin blurr. Ah, lantak koranglah.
Mana mamat dua orang tadi? Lama betol beli minyak!
(aku langsung lupa aku sepatutnya nak naik bass time tu ok)

LELAKI 2 : Adik dah lama ke duduk kat UiTM tu?
AKU : 2 tahun.
LELAKI 2 : o0o...ambik course apa?
AKU : Interior Design.
LELAKI 2 : Wahhh...hebat! Asal mana ek?
AKU : erm...(dah mula bosan...segan pun ada sebab kawan2 dia yang lain dah ehem ehem ok.WTF)

Akhirnya! Belum sempat aku jawab soalan mamat yang beli minyak tu datang. Fuhh, lega.
Kawan kau belikan minyak, kau sebok nak jual minyak. Aku bersyukur (masih lagi lupa pasal bas yang aku patut naik)

Tangki minyak dah terisi. Aku ucap terima kasih dan terus blah.
Kalau korang rasa itu malang, korang salah. Ada yang lebih malang berlaku pada aku hari itu.

Lagi 5 minit nak sampai pagar UiTM, aku ternampak bas Utama. Ohh, baru aku teringat! Aku panik, aku cuak... Aku sampai dekat pagar UiTM tepat jam 7. Sampai kat pagar, kena soal jawab dengan guard pulak. Akhirnya, aku dengan tegas bagitau "encik, saya nak naik bas ni...dah lambat. Saya masuk nak ambik beg je ni ". Guard tu pun bagitau balik, after 7 tak boleh keluar. Kalau aku nak keluar jugak kena dapat kebenaran bertulis dari RS. Wadefak! Jam dah 7.10. Akhirnya aku ambil keputusan membiarkan tiket bas itu hangus.

Aku naik ke bilik dan terus call Mat Yoe. Mintak permission pulangkan kereta besok.
Besok pagi aku beli breakfast sekaligus beli tiket baru.
Akhirnya aku dapat pulang ke kampung.




SEKIAN
Dari aku yang mengalami kejadian malang 3 kali dalam sehari.




p/s : harus diingat yang meter minyak E bukan bererti ENOUGH dan F bukan bererti FULL

Wednesday, September 24, 2008

PET NO PET

Aku rasa aku nak bela menatang.
Bukan menatang jadah la…binatang! A pet ok.
Jadi tempat mengadu, kurangkan stress aku ke..
Mcm bcakap2 ngn beliaw ke… Ini adalah lbeyh bfaedah dr bcakap dgn dinding.
Xdela prangai aku mcm sangap sgt…
Tapi aku takut mnatang tu menyampah nak duduk sebilik dengan aku.
Kot-kot tak sebulu. Lagi2 kalo aku dapat mnatang yg berbulu. Gila kejam.
Lgpun dekat UiTM ni bukan buleh bela mnatang pun. Celah mane nk sorok?

Kucing??? Tidak!Aku anti kucing!
Dendam sampai mati!

Mungkin aku boleh bela kura2 kecik ataw name saintifiknye...err,jap2 nk belek kamus.
Tapi tibe2 aku tringat kes air kura2 dlm bas tu…eww,tak jadi lahh…

Sangat busuk mngenangkan peristiwa sadis itu.

Ade juge yg mencadangkan ikan!

Ya,ikan! Sangat bagus itu idea!
Tapi di Seri Iskandar ni mane maw dapat seekor ikan?
Kalaw "seorang" ikan barangkali mudah…
Hey,itu anak ikan lahh…bahaye,bahaye…tak bolehh

Ok, karena terlalu sukar mendapatkan mnatang…maka aku terfikir…

TING! (bunyi idea datang) Why not saya membela pokok je? Benda hidup juga kan?
Cuma ianya tak boleh bergerak ke sane ke mari je… (Ianya...HAHA!sgt skema la)

Tp pokok aku pernah bela masa di semester 1 dulu…
Bile cuti semester ataw cuti yg panjang yg membuatkn aku harus balik ke rumah,takkan ade org yg sudi menyiramnya!
Masakan aku nk angkut bawak balik rumah kan?
Marah pulak drebar bas tu…
Pokok yg aku bela dulu pun mati begitu saja…
balik dr kampong aku melihat pokok tu terkulai layu… ohhh, satu pembunuhan x sengaja

So,keputusannye aku x akan bela apa2 slagi aku duduk di hostel… baik mnatang mahupun pokok… Ohh,aku kembali bermuka sangap. Sangat hodoh tahu tak?

Friday, September 12, 2008

KADANG2 LEPAK CC ADA KEBAIKANNYA

sigh~~
Laptop kena hantar format sebab dah kronik sangat...
Aku dah tak reti nak handle macam mana.
Kena lepak lab la pulak...
Tiba2 aku teringat zaman2 aku lepak CC dulu.


HARI 1.
Bang, satu PC.
Ok, PC no dua.

HAHA 2.
Bang, mintak satu PC.
Satu PC? Kami tak jual PC. Haha.
Lawak...Haha (purak2 ketawa...sengal mamat ni)
Ok, PC no enam.

HARI 3.
Hye. Satu PC bang. Yang belakang2 sikit eh kalau boleh.
Haa...nak tengok blue ek? (muka serius tak senonoh)
A'ah. (aku buat muka wade-eff)
Ok, PC 21.

HARI 4.
Bang, PC satu.
Haa...hari ni nak duduk kat mana pulak?
Mana2 pun tak kisah.
Nahh,PC no 1...dekat sikit ngan abang. Hehe.
(ciss...menyesal aku jawab camtu)

HARI 5.
Satu PC bang.
Aii...hari2 datang sini ni? Buat apa?
Saje...bosan la(padahal sebab takde CC lain yang dekat)
Mak tak marah ke?
Mak yang suruh datang. Haha.
Haha. Hmm, kena buat award pelanggan setia la.
Haha...hari ni last la. Esok dah nak balik rumah.
Laa...nah PC paling belakang. Lepak lama2 sikit. Hari ni abang bagi diskaun sejam.
(bongek! hari last baru nak bagi diskaun)


p/s : nampak tak semakin hari dialog kami semasa berurusan semakin panjang dan berkembang?
Tu lah dikatakan loyal customer should be entertained well.

So siapa kata lepak CC tak bagus?
Dapat meningkatkan skill communication anda...ok ape?
HAHA.



sekian.

Thursday, August 28, 2008

TAPIR BERWARNA HITAM PUTIH, TAHU KAN?

Salah satu perbezaan antara manusia dengan tapir : tapir tak kutuk tapir lain.
Jadi kalau korang tak suka mengutuk dan dikutuk...jadilah tapir.
Jangan jadi orang terkutuk.


Ini adalah benda paling annoying aku pernah dengar: "Yeke? Tak tanya pun...". Aku yakin bila kawan2 korang buat macam ni, korang mesti bengang kan? Walaupun perbuatan ni agak terbiasa (mungkin aku je yang rasa tak biasa), tapi ia masih memberi kesan yang sama kepada orang dewasa seperti aku(read remaja). Bayangkan, tengah seronok berborak tiba2 member cakap "Ada aku tanya?" Pergh! Rasa macam nak sekeyh laju2 (aku suka pakai perkataan laju2 untuk nampakkan action tu real) .

Wattudu? Wattudu? (read what to do)




p/s : Aku tak mahu jadi tapir...aku suka mengutuk dan tak kisah dikutuk?
Kamu mahu?

Wednesday, August 27, 2008

PERHATIAN!


Aku mahukan ini
Tapi tokeii kedai tu cakap...
Aku x boleyh beli dengan daun
^~^

Wednesday, August 13, 2008

AKU DAN MAKCIK JOYAH 2

Masih lagi kisah aku bersama makcik Joyah, the hottest lady in HEP.
Hottest bukan sebab dia hot yang cantik dan bergetah fulamak tu...
tap hot suka marah tak tentu hala.

AKU : Assalamualaikum puan. Saya nak serahkan borang pendaftaran penambahan kursus ni.
MAKCIK ESAH : Apa ni?
AKU : (bukan aku dah cakap ke tadi?) Borang penambahan kursus. Saya tak boleh daftar online.
MAKCIK ESAH : Awak ni kan, lain kali cek la dulu baru daftar...kan dah nak kena update data ni.
AKU : Erk (ape kes? dia ni faham tak apa aku cakap tadi?). Masalahnya bukan sebab isi tak betul. Sistem blocking.
MAKCIK JOYAH : Sistem blocking ke awak yang tak si betul2?
AKU : Sistem la,ok...saya dah isi semua dalam borang ni dan dah dapat approve ketua program (masih lagi bersabar dan cuba bersopan)
MAKCIK ESAH : Ahh..apa2 lah awak ni. Malas la saya nak layan. Letak je la borang tu.
AKU : Ok! Malas sudah. Duduk diam2 pandang je la komputer tu. Kalau ada masalah nanti puan tanggung. Bye
MAKCIK ESAH : (tercengang)

Wednesday, August 6, 2008

BILA DI KANANKU ANGEL DAN DI KIRIKU DEVIL

Jenab (bukan nama sebenar) terlalu suka memplagiat hasil kerja orang lain. Waktu aku buat assignment photoghraphy dia kononnya sangat suka tengok gambar2 yang aku snap…(ya, aku taw korang mesti tertanya2…cantik sangat ke aku snap gambar? Ah, diamlah korang)

Sofea (juga bukan nama sebenar) datang kat meja aku. Sila baca dialog di bawah :

SOFEA : Tiya, ko punya photo (baca assignment photoghraphy) dah siap ke?

AKU : Belum…aku tak cuci lagi gambar2 tu.

SOFEA : Erm, bile ko nak hantar pergi cuci ek?

AKU : Besok…aku nak select gambar mana dulu.

SOFEA : Ko taw takkk…

AKU : Xtaw.

SOFEA : Hehe. Ko ni. Jenab kan, kesian dia taw. Dia xdapat banyak gambar pun. Tak banyak tempat dia pergi. Pastu semua copy dia terdelete.

AKU : Oh,yeke? (pura2 tanya…padahal aku dah boleh agak apa yang cuba disampaikan)...So?

SOFEA : Kesian la dia…dah la kena submit by this week. Takde pape pun. So, aku rasa kita bagi la gambar kita kat dia ek?

AKU : ….diam…(wadefak!)

SOFEA : Malam nanti aku suruh dia dating bilik ko ek?

AKU : Tapi aku pun tak banyak gambar la…lagipun encik OJ cakap apa nanti kalaw tengok pics semua sama? Harus deduct mark kang…Ntah, die suruh buat balik. Naya lahh

SOFEA : Ala, takpe la…Kesian dia

AKU : Aku nak pergi toilet jap

Demikianlah perbualan aku dengan sorang manusia yang membantu kawan tanpa menyedari dirinya sebenarnya bodoh dan diperbodohkan.
Ahh, macam aku tak taw lah taktik pemalas si Jenab tu…malas tapi bagi alasan gambar terdelete. Penipu! Penipu! Penipu! Eii, tak suka!


Alkisah di waktu lain.

Aku tengok Jenab sebok salin tampal hasil curiannya dari orang lain. Aku bagitahu Sofea. Sofea sekadar berkata “yeke…” dan tiada lagi respon seterusnya.

Aku nak report kat lecturer… Tapi aku kesian. Kalau kena kat dia ni, ishhh…Kawan la. Tapi kalau tak report, makin gila dia memplagiat! Ya, atas dasar kawan aku jadi serba salah! Sangat celaka kan situasi ini? Aku benci bila aku dalam dilema.

Aku berjalan ke meja Jenab.

AKU : Jenab, dah banyak ek ko dapat? Macam dah nak siap je? Bila ko research?

JENAB : A’ah sikit lagi (dengan bangganya) Maka, dalam keadaan separuh sedar. Kiter (dia suka pakai ganti nama “kiter”…konon macam cool lah…eww,gedik!) tak cari sangat pun… Aku mintak sikit dari Sofea dan Izal (bukan nama sebenar). Pastu aku amik Bedol (jga bukan nama sebenar) punya.

AKU : (dalam hati) Ohh…patutla muka ko nampak rileks je ya! Tak boleh jadi ni.

Jenab masih lagi sedang melakukan proses salin tampal beliaw.

AKU : Erm, nanti aku nak pinjam laptop ko sekejap boleh? Aku lupa bawak kabel la…nak surf internet.

JENAB : Ok

10 minit kemudian.

JENG! JENG! JENG!

Aku update Microsoft Jenab. Walaupun aku tahu Windows yang Jenab pakai adalah Windows pirate punya…(dah dia pun lanun, Windows pun lanun la). Siap lah kau Jenab, skrin kau mesti blink blink punya nanti.

Korang mesti tertanya2 kenapa aku tak delete je assignment tu kan?
Tak boleh! Nanti nampak sangat aku yang delete. Kan aku yang pinjam laptop dia… Smart planner ok.

Ok, research pura2 aku dah siap. Aku masukkan sejenis parasit ke dalam laptop Jenab. Masa ni aku rasa pendrive aku berfungsi. Aku nampak dalam laptop dia ada YM. Aku pun tanya, “Jenab, ko tak on YM ko ke?” Jenab jawab tak. Jenab suruh aku on account dia. Siap bagi ID dan pass. Aku on YM Jenab. Aku ucap terima kasih pada Jenab sebab pinjamkan laptop dia. Aku kemas beg konon2 nak balik.

Keletak keletuk ( bunyi wedges aku)

Aku menapak ke fakulti Arch. Aku bukak laptop dan on YM.
Aku pun suruh kawan aku boot ID Jenab.

8 hari kemudian.

Jenab datang mengadu kat aku laptop dia ada masalah.
Ala, aku malas nak cerita lah. Korang mesti dapat agak ape jadi dengan laptop Jenab kan?
Penamatnya, Jenab hantar laptop dia ke kedai untuk diformat.



Friday, August 1, 2008

FEW MONTHS UPDATE

Don’t worry,buddies...
I will still post plenty of THE.SMILOVE updates on the blog.
And speaking of me, I am 20 today!
Wow. Time goes by as I growing up
Sum people always talks about leaving the age teens...
Now I know how fast time can really fly.

No party neither celebration at all.
Just few of my fwenz came to me n wish " HAPPY BIRTHDAY TIYA"
or "SWEET 20 TIYA"
oh..how sweet

I didn't expect for present too much
Juz for them praying
that I'm always in gud health n best condition
And also a merry merrier life

*GOD BLESS ME* :))

Thursday, July 31, 2008

BAS ROSAK

*30 JULAI*
Aku naik bas nk balik UiTM (bende yg aku plg xsuke)
sakit bontot lah duduk dlm bas lame
Terhenjut-henjut pulak tu...dh macam naik kuda

Sampai je kat stesen bas,aku tgok parking bas Utama masih lg kosong
So,xpe...rilex je aku tunggu
Sempat lg la aku beli air dan jajan nk makan dlm bas nanti
So,xdela aku buat bosan sangat dan mengulangi tabiat yg same setiap kali naik bas

Nak taw ape tabiat yg buruk tu?
Aku tengok orang lain tido terlentok sambil gelak2...HAHAHA
Kadang2 ade yg mumbling dlm tido
Gelap2 pn aku boleh nampak lagi
Aku pun pelik cemane derang buleyh tdo lena dlm bas yg melantun2 tu
Humakk aihh, mimpi ape agaknye

Dah pukul 9.00 bas x sampai lagi...1 jam lewat ni!
Tibe2 aku dapat msg dr Fiza yg berbunyi :
"tiya kat mane? besok kumpul kat foyer kul 7 taw...trip kite 1 grup"
buduhh...aku tkezut gilak!cemane aku buleyh lupe ade trip???

Aku dh panik gile...mule mengomel x tentu pasal kat drebar bas
"apsal x check awal2? apsal xsediakn bas ganti? apsal itu? apsal ini?"
Aku rase mesti die fedap ngan aku
Last2 die wat bodo je..aku yg cam badut bebel sorg2

Akhirnye pukul 9.20 camtu bas pn siap dibaiki...Dammit again
Sah besok sampai lmbt ni
Habisla aku kene marah ngn lecs...
So,sblom kene marah aku text kawan2 dan lecs awal2
kasi taw yg aku dtg lmbt

Tapi kegalawan hati ni mmg xleyh blah la...
So last,aku ttido dgn rase risaw yg teramat
Ohh,sebaek x ngigau!

Monday, June 23, 2008

KENAPA AKU SUKA CORNETTO

Sebab Cornetto lah aku dapat top-up free RM10
Soalannya senang...
"aiskrim cornetto ada 7 perisa.betul/salah?"
Walaupun aku ni jenis tak berapa suka dengan SMS contest (ok.aku suka)
Tapi kerana terkesan dengan kredit yang banyak ketika itu...
Aku type "betul" dan aku hantar ke 36***

20 minutes later

Titt..titt..titt (bunyi SMS)
"tahniah.anda telah memenangi tambah nilai RM10...bla bla bla"

Wawaw!
Sejak dari hari tu setiap kali singgah Petronas Taman Maju,
aku takkan miss beli Cornetto.

Saturday, June 14, 2008

ALI NYAH

ALINYAH?
Aliyah laaa...
tidak aku bukan salah taip

Aku buka myspace.
Nama2 orang pondan semua unik2 dan kreatif.
'reeyna' la, 'kaey-ra' la n whatever.
Aku kagum.
Kagum dengan kebijaksanaan mereka memikirkan nama untuk memikat pondan lain.

Kenape diorg tk ltk je name yg straight-forward?
Mcm 'Ali Nyah'.
Kan sedap didengar, senang ingat.
Tak payah nk glam2 sangat makk....auwww

Thursday, June 5, 2008

j0M g mAkaN kEpCi

tettt...tettt (bunyi sms)
sori enset aku enset cikai...xde mp3 untuk mainkan lagu rihanna bila ada message masuk
(insert theme song umbrella by rihanna - ella,ella,ella...ayy,ayy,ayy)

"Aii wAk...uAtpE?j0M g mAkaN kEpCi!!!??"
reaksi aku bila baca sms ni:
1-wak???wak jorgo?wak sarji?
2-uatpe?aku cuba nak baca dengan betul
3-makan kepci? (aku terpaksa tunjukkan sms ni kepada kawan aku)
oh,KFC rupanya! Tapi,err...macam mana nak makan KFC?
4-tanda seru dan tanda soal pada satu ayat...apa fungsinya?

Aku reply:
"malasla...lgpun puasa"
(sila baca aku nak makan nasik kerabu)

Respon:
"aLAa,joM aRr wAK...iTeR gI duA...sAyE baNjEr..."
reaksi aku seterusnya:
1-wak lagi.DEM!
2-iter gi dua (aku ambik masa 5 minit nak cuba faham "iter" tu apa...)
iter gi dua,iter gi dua...argh!complicatedlah ayat dia ni...jahanam!
3-banjer (aku tunjukkan lagi sms ni kat kawan aku)

Aku reply lagi :
"erm,takpela..nk pegi pasar malam je.pegi la sorang2"

Respon :
"pAsaR mALaM x besh...aLAa,aTut aRr g sENs0RaNg...mEyH aRr iter gi kEPCi...ti sy aMEk wAk kaT kOLeJ...kaYy?
reaksi aku :
1-kau kutuk pasar malam aku?
2-aku tak nak kepci (aku x taip KFC...aku cuba ikut style dia)
3-jadah apa pulak "atut" ni? huwaa
4-wak kali ketiga...HMPHFFSS!


tindakan terakhir : delete nombor beliau dari phonebook setelah mendapati mesej beliau amat mendera mental aku...tertekan!


sekian.
*AKU YANG TAK CUKUP MODEN ATAU DIA YANG TERLALU ADVANCED?*

Tuesday, May 13, 2008

BEDAK SEJUK TEPUNG GOMAK

percaya ataw tidak...
aku sekarang sedang memakai bedak sejuk
sambil menaip

ya...masih boleh menaip


kenapa aku suka pakai bedak sejuk rather than masker?

::pertama ::
aku x payah bancuh segala
nak prepare masker macam nak buat kek

::kedua ::
murah dan jimat
5 hengget boleh tahan sebulan
tapi masker 5 hengget sekali pakai je

::ketiga ::
tak comot

::keempat ::
aku masih boleh bercakap
tak macam masker, kena kontrol ekspresi muka
ketatttt je

::kelima ::
muka aku x jadi hijau
uhhh...aku x nak kelihatan seperti alien
aku lagi suke muka putih macam pontianak
aku kan orang Melayu

::keenam ::
maktok aku yg suggest
hei, itu nenek...mane taw benda alah masker ni

Monday, May 5, 2008

FAKTA TENTANG AKU YANG TAK PERNAH TERCATAT DALAM KAMUS DEWAN

Seperti yang korang tahu, akuseorang perempuan berbintang Leo.
Nama aku Betty Boop…wahahaha…aku tipu…sila jangan percaya! Tak suka kaler pink! Tapi lagi aku tak suka, lagi banyak barang2 aku kaler pink. Aku pun tak faham kenapa. Aku lahir tahun naga dan unsure aku adalah api. Leo, naga dan api… So,adakah konklusinya aku garang? Kamu rasa?

Seorang penchenta yang setia. Tak kira cinta sama material atau individu. Semua benda di sekeliling aku dulu ada sentimental value. Nostalgik bukan? Tak kira sekecil atau sehodoh mana barang tu pun, kalo dah saying aku tetap simpan. Tapi sayang, kebanyakan barang yang aku simpan dah hilang. T_T

Sangat sukakan nombor 1,3,7,11…Semua ni boleh dikatakan my lucky number. 1 sebab aku selalu nak jadi yang pertama. Ya, aku anak sulung dan aku suka duduk di barisan depan2. 3 sebab aku banyak kali dapat tempat ketiga baik dalam kelas waktu sekolah rendah dulu, mahupun dalam contest yang aku join. 7 sebab bulan kelahiran aku. 11 sebab nombor ni nampak comel bergandingan… :p

Aku suka makan dan tidur. Pada aku ini adalah sesuatu yang nikmat.
Lebih nikmat dari bercinta dan berpegangan tangan dengan kekasih hati. Tapi tak diamalkan selalu. Kalau tak aku akan jadi macam ikan buntal tak berduri.

Aku suka melukis dan mewarna.

Aku suka tengok cerita seram dan cerita fantasi. Lagi seronokk tengok sorang2 dan pastikan ada air kosong sebelah aku. Aku tengok cerita seram sebab kalo aku tak tahan bila orang yang tengok sekali dengan aku tu asyik menjerit kuat2 kat tepi telinga aku. Pontianak pun akan malu bile dengar suara dia yang kuat. Aku tengok cerita fantasi sorang2 sebab aku dapat feel lebih seolah2 aku lah watak cerita tu…Ohh, imaginasi menjadi2. Kalo cerita tu ada unsur2 muzikal lagi masyuk.

Aku suka sambal belacan pedas2 sampai berair hidung…pergh! Makan nasik tanpa sambal belacan mcm makan lauk tanpa garam. Agaknya sebab tu Apek Gitu2 cakap “cinta itu boleh diumpamakan macam sambal belacan “.

Rambut aku tak lurus dan pendek paras bahu je. Aku suka ikat rambut dua kat tepi. Macam maskot Wendy’s tu. Kawan aku cakap aku nampak remaja bila buat rambut macam tu. Ohh, lagi satu…akan takkan rebond rambut aku. Sebab bagi aku kerinting (read wavy) itu seni.

Kalau korang nak tahu…aku ni ade masalah latah. Macam mana bleyh dapat pun aku tak taw. Agaknya sebab suka usik adik dan member aku yang latah. Tu yang berjangkit. BALASANNN! Demit. Tapi sebaek tak teruk…masih terkawal. Hihi.

Aku juga ada masalah pelupa. Alzheimer? Nope. Juz lupa sikit2. Paling aku benci bila aku x boleh ingat jalan walaupun dah banyak kali lalu.
Contohnya, dari UiTM nak ke Ipoh. Untung ada kawan, boleh tunjukkan jalan. Kalo aku drive sorang2…aku main redah sesedap hati. Sesat? Ahh, aku x risau. Sebab aku tahu kalau aku sesat pun aku masih kat dalam Malaysia.

Kalau aku terrrlampau bosan, aku akan duduk satu tempat diam2 dan perhatikan orang sekeliling. Lepas beberapa minit, akan ada sorang yang jadi tumpuan aku. Aku perhatikan ape dia buat, dengar dia cakap…sampai dia hilang dari pandangan aku? PSIKO??? Whatever.

Wednesday, April 30, 2008

NARNIA : THE SINGA, THE PEREMPUAN SIHIR DAN THE GEROBOK

I found myself watching Narnia for the many many many time.

I realised this when my roomate asked me "Tiya, ko buat ape?"

"Tengok Narnia"

"Aku rasa ko dah tengok semalam"

"Memang pun"

"Tadi pun kan?"

"Yeah"

"Twice? In two days?"

"Twice in a day...thrice in two days.
And more to come ahead"

"....."



Aku sendiri tak faham apa yang buat aku terlalu taksub dengan NARNIA ni.
Agaknya nilah penangan bila singa menjadi raja.
Dan aku sangat sukakan lagunya...ohhh
Berminggu2 irama ni dok terngiang2 kat telinga aku
Demit! It's a curse tahu?

Aku rasa aku dah kena sumpahan witch tu.Kamu rasa?

Wednesday, April 23, 2008

CINTA ITU BAHAYA

"when you have it, it blinds you"
"when you lose it, it kills you"

so, if you're looking for love, remember this...
***it ain't so sweet***

Justeru, aku memilih untuk makan nasik dengan sambal belacan sahaja
Ape kaitan cinta dan sambal belacan?
Tiada kaitan...
Pedulikan

Wednesday, April 16, 2008

Cucu Cicit dan Bakal Cucu Cicit

ok,tajuk di atas tiada kena mengena dengan entri kali ini
sila abaikan...

aku nak dedahkan ape itu CC dan BCC
setiap kali korang nak compose e-mail tu
yang tak taw tu sila baca dan fahami
yang dah taw sila jangan baca entri ini.

CEKIDAUT! (read as check it out)




CC

Cc ialah singkatan kepada Carbon Copy.
Sekiranya korang masukkan alamat email dalam ruangan Cc, salinan email tersebut akan dihantar kepada penerima.
Emel atau nama penerima tersebut akan dipaparkan kepada penerima asal emel iaitu individu yang alamat emelnya diletakkan dalam ruangan Recipient/To

Contohnya, penerima asal emel adalah Dollah tetapi Jenab juga turut menerima satu salinan emel tersebut sekiranya alamat emel Jenab diletakkan dalam ruangan Cc.
Kandungan emel yang diterima oleh Dollah juga terdapat nama Jenab di bahagian Cc.
Dollah boleh nampak dan tahu bahawa selain diri beliaw sendiri, Jenab juga menerima kandungan emel yang sama.

Cc bertujuan memaklumkan progress tetapi tiada tindakan yang perlu diambil oleh penerimanya atau dalam erti kata lain individu itu tidak terlibat secara langsung.






BCC

Bcc pula adalah singkatan kepada Blind Carbon Copy.
Ia digunakan apabila korang mahu menghantar emel kepada penerima utama yang alamat emelnya diletakkan di bahagian Recipient/To tetapi tidak mahu mendedahkan nama atau alamat emel penerima lain.
Di situlah terletaknya kegunaan fungsi Bcc ini di mana ia boleh menyembunyikan alamat emel daripada diketahui oleh penerima lain.
Contohnya, penerima asal emel ialah Dollah namun di ruangan Bcc ada diletakkan alamat emel Pak Ali. Ini bermakna Pak Ali juga menerima emel yang sama tanpa Dollah mengetahuinya.
Fungsi ini sesuai digunakan sekiranya anda ingin menghantar emel kepada penerima berlainan tanpa mereka mengetahui bahawa emel itu dihantar secara pukal.
Di ruangan emel mereka, alamat emel penerima lain yang biasanya diletakkan di dalam ruangan Bcc tidak akan dipaparkan.
SEKIAN
Semoga entri ini membantu korang.

Wednesday, March 26, 2008

BANYAK BOLEH BELAJAR

Tahukah anda manusia pertama pergi ke angkasa lepas ialah Yuri Gagarin?
Tahukah anda di angkasa bunyi tak boleh bergerak kerana ia hampagas?
Tahukah anda tanpa air unta boleh hidup selama dua bulan?
Tahukah anda kanggaroo tak boleh jalan berundur?
Tahukah anda berat otak ikan paus 20 paun berbanding otak manusia 3 paun?
Tahukah anda otak burung unta lagi kecik dari matanya?


Ok, ok...aku mengaku aku terpengaruh dengan iklan Astro.


SEKIAN


Wednesday, March 19, 2008

SOYA LEBIH BAIK DARI UBAT YANG RASA UBAT GIGI

Aku sekarang sedang gastrik yang amat teruk dan baru pulang dari klinik.
Doktor bagi aku ubat yang rasa macam ubat gigi tu suruh aku makan.


DOKTOR : Ok ya dik...jaga kesihatan. Makan ikut time. Tidur pun kena cukup ye.
AKU : Ok.
DOKTOR : Nanti pakcik bagi ubat2 ni adik makan ye.
AKU : Pakcik, takde ubat lain ke? Ubat tu rasa macam ubat gigi lah.
DOKTOR : Ubat yang rasa ubat gigi tu lah ubat terbaik untuk sembuhkan gastrik.
AKU : Ok. Terima kasih pakcik (muka ketat sambil melangkah ke kaunter ubat)

Aku rasa Doktor tu tipu. Sebab apabila aku pernah terbaca, bahawa "laughter is the best medicine" dan bukan ubat yang rasa macam ubat gigi. Eiii...

Di kaunter ubat.

TUKANG JAGA KAUNTER : Adik makan ubat ni dua kali sehari sebelum makan ya.
AKU : Akak, ubat ni tak best lah. Rasa ubat gigi.
TUKANG JAGA KAUNTER : ...(tergamam)...tapi doktor suruh adik makan ubat ni kan?
AKU : Hurm, ye lahh...tapi saya nak ubat yang manis (pasrah dan terus berlalu).


Ahhh...aku benci.
Aku pandang plastik berisi ubat2an tersebut.
Aku pergi uptown tapau nasi dengan ulam, ayam goreng dan sambal belacan.
Lepas tu aku order air soya.


p/s : Sambal belacan tak sesuai dimakan sewaktu gastrik tapi aku meneutralkannya dengan air soya.
Amacam?


Dan penghabisannya, aku tak minum pun ubat yang keji tu...aku cuma telan pil yang lagi satu tu je.
Tapi rasanya pun sama...macam ubat gigi jugak! DENG!



SEKIAN

Monday, February 25, 2008

AKU CHENTA MUSIK

aku ada hobi.
hobi ni mungkin dah biasa korg dgr.
tak hebat sgt,x jugak biase sgt.
aku suka dengar muzik.


dalam bas.
dalam kelas.
dalam bilik.
dalam bilik air.
eh, dalam bilik air???

ya...aku pernah joined speaker dari laptop ke dalam bilik air.
x pcaya?itulah hakikat kegilaan ku.
sound effect yg thasil adlh bergema.
sangat best ohh.
seperti brade di dlm karaoke box.

Saturday, February 23, 2008

T SHIRT DESIGN

tees design?
yups...xtually it was never cross on my mind
but some fwenz suggest me this

rather than I keep all my sketches an grafic stuffs
in the box with the dust..HUHU
why not I make some profit from 'em?

yeah!!!
and therefore I made a move
and started to scan all sketches
not to forget...with the help of adobe of course
here are my first piece

Tuesday, February 19, 2008

ADOBE PHOTOSHOP :: BASIC TUTORIAL

HIHI
Basic tutorial untuk kawan2 yg baru nk berjinak2 ngn photoshop ni
Kat sini aku sertakan gambar sekali
Untuk paparan lbeyh jelas....klik kat setiap gambar


Ini namenye WORKSPACE

dalam workspace ni antara paparan yg perlu ada ialah
Toolbox,Palletes...untuk memudahkn korang mengedit nanti
pastikan korg dh setting saiz paper dan resolution

Ini pulak MENU BAR


:: FILE ::
-create a new file
-load image
-save image
-print image

:: EDIT ::
-copy
-paste
-fill a colour to an image
-rotate image

:: IMAGE ::
-change image size
-change canvas size
-change image mode (rgb,cmyk,grayscale)
*ini boleh juga dilakukan dengan right click pada bahagian atas workspace*

:: LAYER ::
-add a layer style
-create new layer
-delete layer

:: SELECT ::
-untuk pilih kawasan tertentu kat imej berdasarkan color range

:: FILTER ::
-special effect

:: VIEW ::
-ubahsuai paparan imej yang korang tengah buka (zoom in,zoom out,actual pixels dll)
-rulers>>>memudahkan korang menyusun atur image atau text

:: WINDOWS ::
-untuk nak capai window/tetingkap tertentu (palette , file browser dll)
*jgn gelabah kalau toolbox,palletes,status bar korang tiba2 hilang...mark balik kat sini*

:: HELP ::
-skrin bantuan



Ini pulak TOOL OPTION BAR



Ini pulak TOOL BOX


tool ni korang akan guna untuk edit image nanti

kalau korang perhatikan betul2 kat ikon di tool box tu ,
ada sesetengah ikon ada anak panah kecik kan...
itu menunjukkan yang ada lebih dari satu tools ada kat ikon tu

untuk aktifkan tools tu ,
right click kat ikon tu (jangan lepas) pastu gerakkan kursor mouse korang ke kanan
korang akan dapat lihat tools yang tersorok tu..



:: MARQUEE ::
Rectangular Marquee Tool
-membina kawasan pilihan yang berbentuk segiempat

Elliptical Marquee Tool
-membuat pilihan kawasan bentuk bulat
-membuat pilihan kawasan yang mempunyai lebar satu piksel

Single Column Marquee Tool
-membuat pilihan kawasan yang mempunyai ketinggian satu piksel
-mengubah kedudukan imej ke kedudukan/tempat yang korang nak


:: LASSO ::
Lasso Tool
-membuat kawasan pilihan yang bukan garis lurus

Polygonal Lasso Tool
-membuat kawasan pilihan yang bergaris lurus

Magnetic Lasso Tool
-untuk buat kawasan pilhan mengikut bahagian tepi/bentuk objek


:: CROP ::
-memotong bahagian tertentu pada imej . (imej yang korang tak pilih (gelap) akan dipadam)

:: HEALING BRUSH ::
Healing Brush Tool
-memperbaiki kawasan tertentu pada imej dengan guna piksel atau corak dari imej lain

Patch Tool
-memperbaiki kawasan tertentu imej dengan guna piksel atau corak dari imej lain

:: CLONE STAMP ::
Clone Stamp Tool
-menampal / menyalin paparan imej dari tempat tertentu ke imej pada tempat yang lain-

Pattern Stamp Tool
-menampal sesuatu corak pada imej


:: ERASER ::
Eraser Tool
- memadam bahagian imej yang tak dikehendaki

Background Eraser Tool
- memadam warna latar belakang sesuatu imej

Magic Eraser Tool
-memadam piksel imej yang mempunyai warna yang seakan-akan sama kepada lutsinar

:: BLUR ::
Blur Tool
-mengkaburkan bahagian tertentu pada sesebuah imej

Sharpen Tool
-menajamkan sesuatu kawasan kat imej

Smudge Tool
-berfungsi spt jari yang digerakkan pada cat yang masih basah



:: MAGIC WAND ::
-membina kawasan pilihan yang mempunyai julat warna (colour range) yang agak sama

:: SLICE ::
-memotong/memecahkan imej yang agak besar ke beberapa imej yang kecil

:: BRUSH ::
BRUSH
-melukis/mewarnakan imej

PENCIL
-menulis, melakar dan melukis objek


:: HISTORY BRUSH ::
HISTORY BRUSH TOOL
-mengembalikan kawasan imej asal yang telah diconteng/modified

ART HISTORY BRUSH
-mengembalikan kawasan imej asal yang telah diconteng/modified cuma lebih artistik

:: GRADIENT TOOL ::
GRADIENT TOOL
-mewarnakan sesuatu kawasan pilihan/objek

PAINT BUCKET TOOL
-mewarnakan sesuatu kawasan pilihan/objek (macam tumpahan cat pada sesuatu objek)

:: DODGE ::
DODGE TOOL
-menerangkan/mencerahkan kawasan tertentu pada imej

BURN TOOL
-mengelapkan kawasan tertentu pada imej

SPONGE TOOL
-menukar kepekatan warna (saturation) sesuatu kawasan pada imej


ok,sekian...
ni juz basic things
kalo nk taw banyak lagi rajin2 bertanya
try xplore sendiri utk cepat faham

SELAMAT MENCUBA! mmuahsss

Monday, February 11, 2008

A TRIP TO KELLIE's



wehuuu....finally I got the chance to visit this monument
but it was a coincidence xtually
my fwenz :: sufia,keyna n dya ask me to drive 'em there
since they have no licence>>> oweiz be a part-time driver...LOL
nvm, coz I considered it was paid well!
as I can visit this such memorable thing



This uncompleted, ruined huge mansion is located in the town of Batu Gajah and is about 20-25 minutes drive away from Ipoh,Perak. And if I'm not mistaken, it consist of four storey.This mansion has a Moorish architecture as a gift for his wife with rooms designed for Kellie's son and daughter .
This is the guard post
Gosh! Even the guard post is as large as my bedroom size!Sigh~~



This yellowish building used to be a house in which Kellie and his family stayed,
while waiting for the mansion to finished.
Now, what's left is just the ruined.


A closer view of the corridor of Kellie's Castle.


A flat rooftop to cater for parties.
I'm imagining (read dreaming/dream on...HAHA) having a dance on this rooftop, under the moonlight.


Half completed elevator/lift.
Dude! It is believed to be the first mansion with lift in Tanah Melayu at that moment!
I was also equipped with a place of worship, a living hall, bedroom for quest, and much2 more rooms (too many rooms to describe). It was also discovered that there are secrets tunnels, one of which leads to the Hindu temple through the Kinta River. However, this tunnel has now been sealed for safety reason.
The latest discovery of this place is a tree that resemble "a bear hugging a tree" at the compound of the castle.

Hurmm...nice view huh?
There's more pics and view to show to you.
But I recommend you to have a visit there and take a look by yourself.
If you're here, get a briefing from the person in charge at the ticketing booth. There are some documentation pasted on the notice board.
The entrance fee for adult is RM4
Till then, have a save trip!
daaa

for u retarded

ONE
There is NO SUCH THING as a myspace tracker
it does NOT exist
so quit posting stupid bulletins like"OH-MY-GOD this WORKS!!!"
no, it doesnt, you RETARD

TWO
To the people who have like 1,000 friends,are you serious?
You don't know half of your friends.
You're stupid.
Go play in traffic.

THREE
Don't ever post pictures and say"OMG, I'm so ugly""OMG, I'm so fat"
because if you were,you wouldn't post them.

FOUR
Nobody cares about threats
over the internet.
Don't try to act like you're hardcore with the keyboard
Fighting online is like racing in the special olympics;
even if you win, you're still retarded.

FIVE
Quit cryingbecause you're not on someones top 8.
who cares?
Apparently they don't want you on there.
ITS MYSPACE.NOT YOURSPACE.

SIX
Who really cares ifI don't accept you as a friend?
MOVE ON!!!
Don't send me another requestor message asking"what's up with you not adding me?"
I don't want you as a friend,that's what's up!!!

SEVEN
Little 6th graders who have MySpace and look like sluts,and act like hoes
go somewhere else because nobody wants you here..
And Parents quit blaming myspace for your kid being a hooker,
she was a hooker before myspace,
and she'd be a hooker without it!
What does that say about your parenting skills?
Think about it!

EIGHT
People who have to BEG for pic comments, etc, should get a hint.
People dont care about your littlepics of yourself that you took in the mirror.
Real friends will look without being asked.

NINE
If you have decided to read this,you are a true MySpace Friend.
Real friends read their bulletins.

TEN
I say you go and pass this on
and maybe it will finally get through people's brain!

Tuesday, January 1, 2008

BERAPA UMUR KAMU PADA 2020, DAN SIAPA KAMU PADA MASA ITU?

err...kejap-kejap
nak amik sempoa (aku lemah math...maafkan aku)
ohh...aku lupa aku tak taw guna sempoa (masa2 mula nampak sempoa aku ingat tu alat muzik)
aku rasa aku perlukan kalkulator

krekk krekk (bunyi konon2 aku tengah cari barang la)

tak jumpa! argh, ok aku kira manual la...
siji, loro, telu, papat, limo, enem, pitu, wolu, songo, sapuloh...
(ya,kalau nak tahu ini aku sedang mengira jawa)

err...aku tahu sampai sepuluh je...habis macam mana aku nak tahu umur aku berapa ni?
aku mintak korang kirakan....2020 minus 1988
berapa, berapa, berapa?
aku tak tahu umur aku berapa pada masa tu
*sedang terlalu malas untuk berfikir*

aku nak Cadbury! aku nak Cadbury!
sila belikan aku Cadbury!



Sekian.
***SELAMAT TAHUN BARU***